İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır?

30 Aralık 2021, Perşembe, 11:06
İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır?

Immobilizer, 1944 yılında Frank Marugg tarafından icad edildi. Günümüzde araba hırsızlığı riskini azaltmak için kullanılıyor. Bu yüzden de müşteri güvenliği adı altında bütün araç firmaları tarafından kullanılıyor. Türkiye'de "çipli anahtar" olarak adlandırılıyor. 

Immobilizer, araçların çalışma esnasında (kontak) sistemine takılan elektronik bir devre olarak tanımlanır. Bu elektronik devrenin bir parçası, aracı çalıştıran anahtarı içinde yer alır ve çalıştırmak için parça tamamlanır. Bu parçalar tamamlanmadan motor çalışmaz, araç hareket etmez. İmmobilizer anahtara sahip olan araçlarda "düz kontak" yapılamaz.  İmmobilizer anahtara sahip olunan araçlarda çalınma riski azdır. 

Immobilizer'ı Oluşturan Parçalar ve Çalışma Tekniği

Immobilizer teknik olarak 4 farklı öğeden oluşmakta:

  1. Kontak bileziği (anten)
  2. Kısa ECU (elektronik kontrol ünitesi)
  3. Transponder
  4. immobilizer kutusu

İmmobilizer, anahtara sokulduğunda, içerisinde bulunan çip anteden enerji aktif hale gelir ve kutu ile bağlantı kurulur. Bu esnada kutu transponderden aldığı veri ile yeni bir kod oluşturduktan sonra, kendi kodunu ECU yani elektronik kontrol ünitesine iletir. Bu süreçte ECU kodu doğrularsa, ateşleme gerçekleşir ve yakıt sistemi çalışır. Bu süreç uzunmuş gibi gelebilir ama sistemin bu şekilde çalışması saniyenin 10/1 'i hızla gerçekleşir. 

Immobilizer Ne İşe Yarar? 

Aslında bu sorunun yanıtı başta da vermiştim. Tamamen araç güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanmış bir sistemdir. "Hırsızların uzak durduğu araçlar" şeklinde de belirtilebilir. Immobilizer anahtara sahip olunan araçlarda, ön camında küçük bir ışık yanıp söner. Bu sayede düz kontak yapılamayacağı için hırsızlar aracınıza ilişmez. 

 

Kutay 2. El'de araçlarımız menüsünden, Immobilizer anahtara sahip olan araçlarımıza bakabilir ve satın alabilirsiniz. Dilerseniz direk buraya da tıklayabilirsiniz.